De VeVa opleidingJe moet het maar kunnen

Veelgestelde vragen

Kies één van de onderstaande onderwerpen en vind het antwoord op je vraag.

Meest gelezen vragen

Ja, via het Vizier worden updates gegeven over vacatures bij de Koninklijke Marechaussee. Schrijf je in via: www.werkenbijdefensie.nl/vizier en geef aan dat je nieuws wilt ontvangen over de Koninklijke Marechaussee. Na je inschrijving word je vervolgens op de hoogte gehouden over openstellingen van vacatures & infordagen. 

Dat ligt aan je rang. Salaristabellen voor Defensie en onze arbeidsvoorwaarden kan je hier vinden

SMA staat voor Sportmedisch Advies. Dit is een verplicht onderdeel dat positief afgerond moet worden voordat met de opleiding gestart kan worden. Tijdens de SMA-keuring komen de volgende punten aan bod:

  • De vooraf ingevulde vragenlijst wordt besproken.
  • Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd.
  • Lengte, gewicht en vetpercentage worden gemeten.
  • Er wordt een orthopedisch onderzoek gedaan, waarbij de werking van alle gewrichten wordt gecontroleerd. De arts die de test afneemt zal letten op klachten over aandoeningen aan benen, voeten, knieën en heupen.
  • De hart- en longfunctie worden gecheckt en er wordt gekeken of iemand allergieën, astma of andere blijvende klachten heeft.

De test kost €110,- en wordt vergoed door de zorgverzekering mits een aanvullende zorgverzekering aanwezig is.

Wat van belang is, is dat hij/zij een VMBO-diploma op zak heeft. Dat kan al vanaf 15 jaar. Een maximumleeftijd voor VeVa is er niet, maar dat geldt wel voor een baan bij Defensie. Personen ouder dan 26 jaar mogen niet meer solliciteren. 

Defensie reserveert functies speciaal voor VeVa-leerlingen. Dat wil echter niet zeggen dat een VeVa-leerling niet hoeft te solliciteren. Onderdeel van een sollicitatie bij Defensie is een keuring- en selectietraject. Om aangenomen te worden bij Defensie moet een positief advies worden verkregen voor aanname op desbetreffende functie. Daarnaast is een positief advies van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst naar aanleiding van het veiligheidsonderzoek verplicht. Kijk voor meer informatie op  www.werkenbijdefensie.nl/werken-bij/toelatingseisen-en-keuring

Voor elke VeVa-leerling die aan deze voorwaarden voldoet, heeft Defensie een functie gereserveerd.

Heb je een vraag over VeVa?

Veelgestelde vragen

Vind een ROC bij jou in de buurt

Ontdek veva! Bezoek een infodag

Bekijk alle infodagen

Benieuwd wat VeVa zo bijzonder maakt?