De VeVa opleidingJe moet het maar kunnen

Veelgestelde vragen

Kies één van de onderstaande onderwerpen en vind het antwoord op je vraag.

Meest gelezen vragen

Je kunt met de VeVa-opleiding starten als je 15 of 16 jaar bent, en je een vmbo-diploma hebt behaald. De toelatingsprocedure bestaat uit:

  • een Sport Medisch Advies (SMA);
  • een intakegesprek;
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
  • een ondertekend overzicht van je medische geschiedenis;
  • een (indien van toepassing door Defensie uitgevoerd) veiligheidsonderzoek.

Die mogelijkheden zijn er zeker. Heb je (bijna) een VMBO-diploma, dan kun je de MBO-opleiding VeVa (Veiligheid & Vakmanschap) doen op een ROC bij jou in de buurt. Hier word je voorbereid op een functie bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht. Meer info over deze uitdagende opleiding vind je op veva.nl.

Je kunt je altijd op de hoogte laten houden door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief Het Vizier.

De wettelijke kosten voor het lesgeld zijn wettelijk bepaald. Als je onder de 18 bent bent, betaal je overigens helemaal geen lesgeld. Verder kent elk ROC specifieke kosten voor de VeVa-opleiding (voor bijvoorbeeld readers, laptop, toelatingstesten en eventueel een schooluniform). Defensie verzorgt de stage, vergoedt de reiskosten naar de Defensielocatie en geeft een maandelijkse stagevergoeding. Tijdens de stage verstrekt Defensie ook de kleding en maaltijden van de leerlingen.

Het antwoord is helder: ja, die is er zeker. VeVa-leerlingen die:

  • de VeVa-opleiding positief hebben afgerond en
  • zijn goedgekeurd bij Defensie en
  • het veiligheidsonderzoek met positief resultaat hebben doorlopen, krijgen een aanstelling aangeboden als militair. Voldoe je dus aan bovenstaande eisen, dan ben je verzekerd van een baan. Defensie heeft namelijk altijd behoefte aan voldoende gekwalificeerd militair personeel. VeVa is afgestemd op het aantal leerlingen dat kan worden aangesteld als militair.

Voldoe je aan de eisen? Dan heb je een baan bij Defensie!

Voor iedere vakrichting krijg je een volwaardig mbo-diploma waar je ook buiten Defensie alle kanten mee op kunt. Je leert een vak en dankzij je tijd bij Defensie beschik je over discipline, een goede conditie en de ervaring van het samenwerken in teams.

Heb je een vraag over VeVa?

Veelgestelde vragen

Vind een ROC bij jou in de buurt

Ontdek veva! Bezoek een infodag

Bekijk alle infodagen