Veva
Ministerie van Defensie
Open dagen

VEVA vragen Hoe start ik met VEVA?

Hoe start ik met VEVA?

Net als bij een normale MBO-opleiding meld je je aan voor VEVA bij een ROC naar keuze. Gezien de grote hoeveelheid fysieke activiteiten die je gaat doen én het feit dat je tijdens je opleiding wordt voorbereid op een (eventuele) functie bij Defensie, verloopt het proces erna alleen ietsje anders. Ontdek hieronder alle stappen die je neemt op weg naar jouw eerste schooldag.

 • 01.

  Bezoek een voorlichting of open dag

  Voordat je je aanmeldt is het slim om een voorlichting of open dag te bezoeken. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van de opleiding, maar ook van de school. Tegenwoordig kun je voorlichtingen en open dagen vaak ook online volgen. Check de website van het ROC waar je je opleiding wilt doen voor meer informatie.

 • 02.

  Intakegesprek op jouw ROC

  Nadat je je hebt aangemeld bij jouw ROC word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Hierbij worden mogelijk ook een paar fysieke testen afgenomen.

 • 03.

  Regel een Sport Medisch Advies (SMA)

  Omdat VEVA een fysiek uitdagende opleiding is, heb je een Sport Medisch Advies (SMA) nodig. Dit is een fysieke keuring die een arts bij je afneemt. Alleen als de uitslag van het SMA positief is mag je beginnen met VEVA. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief genoeg bent voor de opleiding en een beroepsperspectief hebt bij Defensie. Ontdek hier meer over het Sport Medisch Advies.

 • 04.

  Vraag een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan

  Omdat je tijdens je opleiding stage loopt bij Defensie, heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Zo weten we zeker dat we je kunnen vertrouwen. Een VOG-formulier kun je opvragen bij je ROC.

 • 05.

  Je wordt geregistreerd bij Defensie

  Door het opsturen van een aantal formulieren, die je krijgt van Defensie of het ROC, en een kleurenkopie van je identiteitsbewijs (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

 • 06.

  Haal je Defensie-uniform op

  Omdat je tijdens je opleiding stage gaat lopen bij Defensie heb je natuurlijk ook passende kleding nodig. Via je ROC krijg je een uitnodiging om je uniform (of zoals we dat bij Defensie noemen: Persoonsgebonden Gevechtsuitrusting) te passen en op te halen in Soesterberg, dicht bij Amersfoort.

 • 07.

  Activeer je studentenreisproduct (OV)

  Als MBO-student heb je recht op het studentenreisproduct. Dit kun je aanvragen op duo.nl en vervolgens aan je OV-kaart koppelen. Heb je die nog niet? Vraag dan eerst een persoonlijke OV-chipkaart aan.

 • 08.

  Start met je opleiding

  Als alle bovenstaande stappen zijn gelukt, kun je beginnen met je VEVA-opleiding. Veel succes en plezier!

Heb je hierover nog een andere vraag?

Stel ze hier!