Veva
Ministerie van Defensie
Open dagen

VEVA vragen Vragen over je gezondheid

VRAGEN OVER JE GEZONDHEID

Met zo’n 8 uur sport per week én een uitdagende stage bij Defensie is VEVA een van de meest sportieve en fysiek uitdagende MBO-opleidingen die je kunt doen. Het is dus belangrijk dat je gezond en fit bent als je start met VEVA. 

  • Om met VEVA te kunnen starten, heb je een Sport Medisch Advies (SMA) nodig. Dit is een fysieke keuring die een (sport)arts bij je afneemt. Alleen als de uitslag van het SMA positief is mag je beginnen met VEVA. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief genoeg bent voor de opleiding en een beroepsperspectief hebt bij Defensie.

    Ontdek hier meer over het Sport Medisch Advies.

    Twijfel je of je de SMA een positief advies oplevert, neem dan gerust contact op via deze link.  
    Belangrijk: Je hoeft via de mail geen medische gegevens door te geven. Je hoeft alleen aan te geven dat je een medische vraag hebt. Dan zorgen wij ervoor dat je door een arts wordt teruggebeld. 

  • Nee, met medische bijzonderheden zoals epilepsie, diabetes of reuma kun je helaas niet starten met de VEVA-opleiding.

  • Als je hartklachten hebt, waarbij controle van een cardioloog nodig is met antibioticaprofylaxe of andere medicatie, is het niet mogelijk om VEVA te doen. Ook niet als je cardioloog of andere arts je beperkingen opgelegd heeft wat betreft maximale fysieke inspanning. 

  • Medicijngebruik kan van invloed zijn op het wel of niet mogen starten met een VeVa opleiding. In het algemeen kan je stellen dat als je acuut moet stoppen met medicatie voor een maand, dit geen gevolg mag hebben voor je gezondheid en je functioneren. Als dit wel het geval is, dan is het niet mogelijk de VeVa opleiding te doen. Als je wilt weten of jij, door de medicijnen die jij gebruikt, wel of niet kan starten met een VeVa opleiding kan je het beste via de link contact met ons opnemen.  
    Belangrijk: Je hoeft via de mail geen medische gegevens door te geven. Je hoeft alleen aan te geven dat je een medische vraag hebt. Dan zorgen wij ervoor dat je door een arts wordt teruggebeld of gemailed.

  • Draag je een bril of lenzen? Dat is voor de meeste functies geen bezwaar, mits je zonder bril of lenzen, met 2 ogen samen, minimaal 0,1 (10%) kunt zien. Met bril of lenzen moet je met je slechste oog minimaal 0,5 (50%) en met beide ogen samen 0,8 (80%) kunnen zien. 

  • Alleen met een lichte kleurenblindheid mag je starten met de VEVA opleiding. De mate van kleurenblindheid kan alleen bekend worden door het ondergaan van testen bij ons. Neem via deze link contact met ons op, dan word je uitgenodigd voor een onderzoek om de ernst van jouw kleurenblindheid te bepalen.

  • Met dyslexie is de gradatie bepalend of je VEVA kunt doen.

  • Allergisch voor pinda’s, noten of andere voedingsmiddelen? De ernst van je allergie bepaalt of je met VEVA kunt starten. Met een gluten-intolerantie (coeliakie) word je sowieso afgekeurd.

  • Of je met een psychische aandoening VEVA kunt doen, verschilt per diagnose. Het is onder meer afhankelijk van je medicijngebruik en de mate waarin het je dagelijkse leven beïnvloedt. Belangrijk is dat je ook onder stressvolle omstandigheden goed blijft functioneren. Neem, als je die hebt, aanvullende informatie over je aandoening mee naar de SMA-keuring.

  • Als je een gehoorapparaat nodig hebt om goed te kunnen horen is het niet mogelijk de VEVA opleiding te doen. Twijfel je of je voldoende kunt horen, neem dan via deze link contact met ons op, zo nodig kan er een vooronderzoek plaatsvinden.

Een soldaat die poseert

Heb je meer vragen over je gezondheid?

Stel ze hier!