Veva Vaktest

Defensie heeft alle medische zorg zelf in huis. Dat moet ook wel want in veel gebieden waar wij opereren bestaan geen goede medische voorzieningen. De militaire gezondheidszorg is erop gericht om gewonden zo snel mogelijk van de juiste zorg te voorzien. Daarom gaat er altijd medisch personeel mee met missies en oefeningen. Gewondenverzorgers verlenen de eerste hulp waarna de gewonden zo snel mogelijk afgevoerd worden. Eerst naar een hulppost, dan naar een veldhospitaal en tenslotte naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht waar de meest uitgebreide zorg kan worden geleverd. In die hele keten werkt militair medisch personeel. Als verzorger of verpleegkundige maar bijvoorbeeld ook als ambulance-chauffeur of ‘flight nurse’. Die laatste begeleidt patiënten tijdens luchttransport. In Nederland hebben veel kazernes hun eigen gezondheidscentra waar militair medisch personeel waakt over de gezondheid van de militairen. 

  • Wat leer je?

    Bij VEVA Zorg wordt je opgeleid tot gewondenverzorger of verpleegkundige. Je leert er alles over het opzetten van een mobiel militair hospitaal, het inrichten van een ziekenverblijf, het doen van medische onderzoeken en gewondentransport.

    Naast deze vakgerichte lessen krijg je uiteraard ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Bovendien maken veiligheidsvakken zoals patrouillelessen en brandbestrijding ook deel uit van je lespakket. En vergeet de sportlessen natuurlijk niet want gezondheid is een belangrijk onderdeel bij VEVA. Met sport ben je vooral bezig met kracht, hardlopen en zelfverdediging.

  • Schoolweek en Praktijkweken

  • Toelatingseisen

  • Na de opleiding

VeVa Zorg by Angela

Afspelen

VeVa Zorg

Afspelen

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest