Veva
Ministerie van Defensie
Open dagen

Over je gezondheid

VEVA is niet voor iedereen

VEVA is een van de meest sportieve MBO-opleidingen die je kunt doen. Afhankelijk van je vakrichting ga je zo’n 6-8 uur per week sporten. Daarnaast doe je een intensieve stage bij Defensie. Niet iedereen is daarom geschikt voor VEVA. Om te checken of je fit genoeg bent en of je een beroepsperspectief hebt bij Defensie moet je een positief Sport Medisch Advies (SMA) hebben. Ontdek hieronder meer over het SMA.

Over het Sport Medisch Advies (SMA)

De inhoud van het SMA bestaat uit:

 • Het bespreken van een medische vragenlijst die je van tevoren ontvangt en moet invullen.
 • Een urineonderzoek, oogtest, hartfilmpje (ECG) in rust en een lichamelijk onderzoek waarbij onder meer je lengte, gewicht en vetpercentage wordt gemeten.
 • Een orthopedisch onderzoek waarbij de werking van al je gewrichten wordt gecheckt.

“Alleen als de uitslag van het Sport Medisch Advies positief is, mag je beginnen met VEVA.”
 

De SMA-keuring wordt afgenomen door een arts en kan plaatsvinden op verschillende locaties in Nederland. De resultaten worden na afloop direct met je besproken en je krijgt een schriftelijke rapportage mee. Alleen als de uitslag positief is mag je beginnen met VEVA. De kosten voor het SMA liggen gemiddeld rond de € 125,- en moet je zelf betalen. In sommige gevallen worden deze kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Meer informatie over het SMA vind je op deze pagina.

 

Medische en psychische bijzonderheden

Voordat je een SMA-keuring laat afnemen, is het goed om te weten dat je met sommige medische bijzonderheden, zoals epilepsie, diabetes, reuma en bepaalde allergieën, geen VEVA kunt doen. Check hieronder een aantal veelvoorkomende bijzonderheden. Let op: deze lijst is niet compleet. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

 • Ik gebruik medicijnen

  Medicijngebruik kan een probleem zijn als je VEVA wilt doen. Alleen als je minimaal 30 dagen zonder je medicijnen kunt functioneren zonder dat dit leidt tot schade aan je gezondheid, kun je toegelaten worden.

 • Ik heb hartklachten

  Als je hartklachten hebt waarbij controle van een cardioloog nodig is met antibioticaprofylaxe of andere medicatie is het niet mogelijk om VEVA te doen.

 • Ik heb een oogafwijking

  Draag je een bril of lenzen? Dan mag je oogafwijking niet groter zijn dan -6 of +6 (sferisch). Je cilindrische afwijking mag niet groter zijn dan -3.

 • Ik heb dyslexie

  Met dyslexie is de gradatie bepalend of je VEVA kunt doen.

 • Ik ben allergisch

  Allergisch voor pinda’s of noten? De ernst van je allergie bepaalt of je met VEVA kunt starten. Met een gluten-intolerantie (coeliakie) word je sowieso afgekeurd.

 • Ik heb een psychische aandoening, zoals ADHD of PDD-NOS

  Of je met een psychische aandoening VEVA kunt doen, verschilt per diagnose. Het is onder meer afhankelijk van je medicijngebruik en de mate waarin het je dagelijkse leven beïnvloedt. Belangrijk is dat je ook onder stressvolle omstandigheden goed blijft functioneren. Neem, als je die hebt, aanvullende informatie over je aandoening mee naar de SMA-keuring.

Heb je meer vragen over je gezondheid?

Stel ze hier