Veva Vaktest

Vliegtuigonderhoud

Bezoek een infodag Meld je aan
Scroll

Het vliegend materieel van defensie is het neusje van de zalm op technisch gebied. De vliegtuigen en helikopters zijn actief over de hele wereld en in de meest extreme omstandigheden. De vliegers moeten blind kunnen vertrouwen op hun ‘kist’ en dat is een schone taak voor onder andere de vliegtuigmonteur. Die zorgt ervoor dat het vliegend materieel altijd tip top in orde is zodat de bemanning zich volledig op hun taak kan concentreren in de wetenschap dat hun vliegtuig of helikopter perfect onderhouden is.

  • Wat leer je?

    Bij VEVA Vliegtuigonderhoud leer je alles over het onderhouden en repareren van vliegtuigen en helikopters. Voordat deze gaan vliegen, moeten ze altijd nagelopen worden op eventuele defecten. Alles moet kloppen dus je moet erg precies te werk gaan. Daarnaast leer je hoe je vliegtuigen moet onderhouden. Tijdens de opleiding leer je alles over de materialen die gebruikt worden in vliegtuigen, de technische handelingen die nodig zijn tijdens het vliegtuigonderhoud, hoe het kan dat een vliegtuig in de lucht blijft door aerodynamica, de werking van alle systemen in de vliegtuigen maar ook luchtvaartwetgeving. Want wanneer is het vliegtuig luchtwaardig en kan het veilig gaan vliegen?

    Naast deze vakgerichte lessen krijg je uiteraard ook Nederlands en Engels. Bovendien maken veiligheidsvakken zoals patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding ook deel uit van je lespakket. En vergeet de sportlessen natuurlijk niet want gezondheid is een belangrijk onderdeel bij VEVA. Je maakt kennis met typische defensiesporten zoals militaire zelfverdediging maar je gaat ook fitnessen, hardlopen en je bereidt je voor op het halen van de Defensie Conditie Proef.

  • Schoolweek en Praktijkweken

  • Toelatingseisen

  • Na de opleiding

VeVa Vliegtuigonderhoud

Afspelen

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest