De VeVa opleidingJe moet het maar kunnen

Vliegtuigonderhoud

Met de vakrichting Vliegtuigonderhoud van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap kun je binnen de Luchtmacht en Marine veel kanten op.

Brede opleiding

Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende technische startfunctie als Eerste Monteur of Technicus binnen de vakrichting vliegtuigonderhoud. Je leert hoe je allerlei soorten vliegtuigen kan onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden en repareren van Helikopters, Transportvliegtuigen of F-16's. Naast vakken als Nederlands en Engels, krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels en ontdek je de kracht van teamwork met je medeleerlingen.

Twee niveaus

Je kunt de opleiding volgen op twee niveaus: niveau 3 bereidt je voor op een functie als Eerste Monteur in de rang van korporaal en duurt 24-36 maanden, niveau 4 bereidt je voor op de functie van Technicus in de rang van sergeant en duurt 36-48 maanden. Bij de Marine kun je alleen terecht met niveau 4, je wordt dan korporaal wat gelijkstaat aan een sergeantfunctie bij de Luchtmacht. Naast een Web 3 of 4 diploma wordt ook de mogelijkheid geboden Europees erkende certificaten te behalen (EASA PART-66/147).

Toelatingseisen

Toelating voor Eerste Monteur vliegtuigonderhoud (BOL-3)

 • diploma VMBO Kader Beroepsgerichte, Gemengde of Theoretische Leerweg sector techniek, voor andere sectoren geldt: met wiskunde, dringend advies: ook natuurkunde 1
 • diploma Monteur Vliegtuigonderhoud-niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
 • gelijkwaardig opleidingsniveau (voor leerlingen uit België, klik hier)

Toelating voor technicus vliegtuigonderhoud (BOL-4)

 • diploma VMBO KaderBeroepsgerichte, Gemengde of Theoretische Leerweg sector techniek, voor andere sectoren geldt: met wiskunde en natuurkunde 1
 • diploma Eerste Monteur Vliegtuigonderhoud-niveau 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
 • gelijkwaardig opleidingsniveau (voor leerlingen uit België, klik hier)

Na de opleiding

Werken in het vliegtuigonderhoud is veelzijdig en dynamisch. Vliegtuigonderhoud omvat het uitvoeren van planbaar onderhoud (preventief), repareren van defecten (correctief) en het uitvoeren van verbeteringen (modificaties) van mechanische, elektrische of avionische aard. De Luchtmacht en de Marine bieden daarvoor diverse functies op de operationele vliegvelden: Leeuwarden, Volkel, Gilze-Rijen, Eindhoven, Woensdrecht en Maritiem Vliegkamp de Kooy nabij Den Helder of aan boord van marineschepen. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een technische loopbaan in het bedrijfsleven.

VeVa Shares is dé plek waar je samen met (toekomstige) VeVa-leerlingen ervaringen kunt delen, vragen kunt stellen en inside information vindt over de stoerste MBO-opleiding van Nederland.

Word ook lid!

Heb je een vraag over VeVa?

Veelgestelde vragen

Vind een ROC bij jou in de buurt

Ontdek veva! Bezoek een infodag

Bekijk alle infodagen

In 10 stappen naar Defensie

1/10

 • Voorlichting

  Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

 • Intake

  Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

 • Sport Medisch Advies

  Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

 • Verklaring Omtrent Gedrag

  Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bj je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

 • Mijn.werkenbijdefensie.nl

  Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

 • Registratie door Defensie

  Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

 • Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

  Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

 • OV-kaart

  OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

 • Opleiding volgen

  Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

 • Sollicitatie Defensie

  Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

De opleiding
Verstand hebben van ICT en militair worden?
Check of jij het in je hebt