Veva Vaktest

Koninklijke Marine zorgt voor veiligheid op en vanuit zee. De marineschepen varen dan ook de hele wereld over en beschermen onder andere vrachtschepen tegen piraten of onderscheppen drugstransporten. De opleiding VEVA Maritiem bereid je voor op een baan als matroos op een van deze schepen. Matrozen zorgen ervoor dat werkzaamheden aan dek of op de brug goed en veilig worden uitgevoerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aan- en afmeren van het schip of de zee afspeuren naar vijanden of drenkelingen. En zo zijn er nog duizend en een andere klusjes die gebeuren moeten om het schip goed te laten functioneren. Het werk van een matroos is dus heel veelzijdig en dat betekent ook dat jij flexibel moet zijn, snel moet kunnen schakelen en het leuk moet vinden om veel verschillende taken uit te voeren.

 • Wat leer je?

  Bij VEVA Maritiem leer je veilig navigeren en ontdek je alle werkzaamheden die er zijn aan boord van een schip. Dat kan aan dek zijn maar ook binnen in het schip in de commandocentrale, op de brug of in het netwerkoperatiecentrum van waaruit al het communicatieverkeer geregeld wordt.

  Zo moeten rubberboten te water gelaten en bestuurd worden maar moet ook de navigatie en alles wat er om het schip gebeurt, in de gaten worden gehouden. Je leert hoe je de zee moet afspeuren naar contacten en hoe je die moet melden, hoe je het schip moet besturen, afmeren en ontmeren en hoe je onderhoud aan het schip pleegt. Ook overleven op zee, wat je moet doen tijdens calamiteiten en het laden en lossen van het schip zijn onderwerpen die je tijdens je opleiding gaat behandelen.

  Naast al deze ‘technische’ vakken, ga je ook veel over jezelf leren en helpen we je met je persoonlijke ontwikkeling. Welke rol heb je in een groep? Hoe gedraag je je onder stress?

  En vergeet de sportlessen natuurlijk niet want gezondheid is een belangrijk onderdeel bij VEVA. Denk aan fitness, zwemmen, hardlopen, militaire zelfverdediging en de training voor de Defensie Conditie Proef.

  Kies je voor niveau 3, dan krijg je in het tweede jaar leidinggeven erbij.

 • Schoolweek en Praktijkweken

 • Toelatingseisen

 • Na de opleiding

VeVa Maritiem by Charlotte

Afspelen

VeVa Maritiem

Afspelen

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest