Veva Vaktest

Genisten worden ook vaak gezet ingezet bij humanitaire rampen zoals orkanen. Zij bouwen dan bijvoorbeeld noodwoningen voor de slachtoffers en herstellen rioleringen en wegen. Daarnaast zijn Defensie eenheden actief over de hele wereld. Om hun werk goed te kunnen doen, moeten ze een plek hebben om te eten, slapen, douchen etcetera. Deze compounds worden aan het begin van een nieuwe missie vaak van de grond af opgebouwd. Dat is het werk van de genie. Zij bouwen eigenlijk een complete stad met werk-, slaap-, eet- en douchegelegenheden. Tijdens missies worden genisten ook vaal ingezet om de lokale overheid te ondersteunen met allerlei werkzaamheden, zoals het bouwen van scholen of het repareren van infrastructuur.

  • Wat leer je?

    Bij VEVA Bouw leer je alles wat je moet weten over bouwtechniek, civiele techniek, elektrotechniek en installatietechniek. Je bent een creatieve alleskunner met twee rechterhanden. Je bent een allround klusser die in een handomdraai de irritaties van anderen wegwerkt: je vervangt een kapot deurslot, verhelpt een lekkende kraan, hangt een kapstok op, zet een trapleuning vast en je voorkomt een overstromende dakgoot. Je voert kleine noodreparaties binnen en buiten een gebouw uit. Kortom; je leert alle basisvaardigheden van bouwkunde en elektro- en installatietechniek, werkbepaling en –voorbereiding, timmeren, schilderen, metselen en stucen.

    Naast deze vakgerichte lessen krijg je uiteraard ook Nederlands en Engels.

    Bovendien maken veiligheidsvakken zoals patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding ook deel uit van je lespakket. En vergeet de sportlessen natuurlijk niet want gezondheid is een belangrijk onderdeel bij VEVA. Denk aan fitness, zwemmen, hardlopen en de training voor de Defensie Conditie Proef.

  • Schoolweek en Praktijkweken

  • Toelatingseisen

  • Na de opleiding

VeVa Servicemedewerker...

Afspelen

VeVa Bouw

Afspelen

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest