Veva
Ministerie van Defensie
Open dagen

VEVA vragen Vragen over je gezondheid

VRAGEN OVER JE GEZONDHEID

Met zo’n 8 uur sport per week én een uitdagende stage bij Defensie is VEVA een van de meest sportieve en fysiek uitdagende MBO-opleidingen die je kunt doen. Het is dus belangrijk dat je gezond en fit bent als je start met VEVA. 

 • Hoe weet ik of ik fit en gezond genoeg ben voor VEVA?

  Om met VEVA te kunnen starten, heb je een Sport Medisch Advies (SMA) nodig. Dit is een fysieke keuring die een arts bij je afneemt. Alleen als de uitslag van het SMA positief is mag je beginnen met VEVA. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief genoeg bent voor de opleiding en een beroepsperspectief hebt bij Defensie.

  Ontdek hier meer over het Sport Medisch Advies.

 • Kan ik VEVA doen als ik epilepsie, diabetes of reuma heb?

  Nee, met medische bijzonderheden zoals epilepsie, diabetes of reuma kun je helaas niet starten met de VEVA-opleiding.

 • Kan ik VEVA doen als ik hartklachten heb?

  Als je hartklachten hebt waarbij controle van een cardioloog nodig is met antibioticaprofylaxe of andere medicatie is het niet mogelijk om VEVA te doen.

 • Kan ik VEVA doen als ik medicijnen gebruik?

  Medicijngebruik kan een probleem zijn als je VEVA wilt doen. Alleen als je minimaal 30 dagen zonder je medicijnen kunt functioneren zonder dat dit leidt tot schade aan je gezondheid, kun je toegelaten worden.

 • Kan ik VEVA doen als ik een oogafwijking heb?

  Draag je een bril of lenzen? Dan mag je oogafwijking niet groter zijn dan -6 of +6 (sferisch). Je cilindrische afwijking mag niet groter zijn dan -3.

 • Kan ik VEVA doen als ik dyslexie heb?

  Met dyslexie is de gradatie bepalend of je VEVA kunt doen.

 • Kan ik VEVA doen als ik allergisch ben?

  Allergisch voor pinda’s of noten? De ernst van je allergie bepaalt of je met VEVA kunt starten. Met een gluten-intolerantie (coeliakie) word je sowieso afgekeurd.

 • Kan ik VEVA doen als ik een psychische aandoening heb, zoals ADHD of PDD-NOS?

  Of je met een psychische aandoening VEVA kunt doen, verschilt per diagnose. Het is onder meer afhankelijk van je medicijngebruik en de mate waarin het je dagelijkse leven beïnvloedt. Belangrijk is dat je ook onder stressvolle omstandigheden goed blijft functioneren. Neem, als je die hebt, aanvullende informatie over je aandoening mee naar de SMA-keuring.

Heb je meer vragen over je gezondheid?

Stel ze hier!