Veva Vaktest

Brede opleiding

Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende militaire beveiligersfunctie. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet bewaken en patrouilleren en hoe je moet handelen na een ongeval of alarmmelding. Naast Nederlands en Engels krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van teamwork met je medeleerlingen. 

MBO-niveau 2

De vakrichting Beveiliging duurt twee jaar en bereidt je voor op een functie als korporaal. Na je opleiding krijg je een MBO-diploma op niveau 2. De toelatingseis voor de opleiding is een VMBO-diploma.

Na de opleiding

Na je opleiding kun je aan de slag als Korporaal Grondverdediging of Korporaal Hondengeleider op een van de Luchtmachtbases in het land. Daar zorg je samen met je collega’s voor het bewaken van de vliegtuigen, helikopters en luchtverdedigingssystemen van de Koninklijke Luchtmacht. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor de toekomst. Met je VeVa-diploma Beveiliging ontvang je namelijk ook het certificaat Beveiliger van de Beveiligingsbranche.

Dit kun je er later mee

VeVa is natuurlijk niet zomaar een leuke opleiding, maar een perfecte opstap naar een loopbaan bij Defensie of daarbuiten. Bekijk hieronder welke functies je met jouw afgeronde VeVa-opleiding kunt vervullen.

VEVA Korporaal Grondverdediging

Bekijk functie

VEVA onderofficier grondverdediging

Bekijk functie

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bj je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind jouw Veva opleiding

Doe de Veva-vaktest