Veva Vaktest

Bij VEVA Beveiliging draait alles om het leren beveiligen van een vliegbasis van de Luchtmacht. Op zo’n basis staan vliegtuigen die 24/7 beschikbaar moeten zijn. Daar mag natuurlijk niets mee gebeuren! Daarom is het zo belangrijk dat de bewaking perfect geregeld is. Vandaar dat je alle kneepjes van het beveiligingsvak leert; hoe loop of rij je rond en let je op ongewoon gedrag? Hoe voer je toegangscontroles uit? Hoe treed je op bij een calamiteit?

Naast deze vakgerichte lessen krijg je uiteraard ook Nederlands en Engels. Bovendien maken veiligheidsvakken zoals militaire EHBO en brandbestrijding ook deel uit van je lespakket. En vergeet de sportlessen natuurlijk niet want gezondheid is een belangrijk onderdeel bij VEVA. Denk aan fitness, zwemmen, hardlopen en de training voor de Defensie Conditie Proef.

  • Schoolweek en Praktijkweken

    Per week ben je ongeveer twintig uur bezig met de militaire vakken. Daarnaast heb je zes uur in de week sport en de overige uren besteed je aan de theorielessen. 

    Bij Beveiliging heb je één praktijkweek per maand op een van de vliegbases van de Luchtmacht. Tijdens deze praktijkweek breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd.

  • Toelatingseisen

  • Na de opleiding

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest