Veva
Ministerie van Defensie
Open dagen

VEVA vragen Vragen over je veiligheid

VRAGEN OVER JE VEILIGHEID

VEVA is niet zomaar een MBO-opleiding. Je sport veel, loopt stage bij Defensie en maakt écht kennis met het militaire leven. Je zult je daarom vast afvragen wat dat betekent voor je veiligheid. Check een aantal veelvoorkomende vragen hieronder.

 • Kom ik tijdens mijn VEVA-opleiding in aanraking met wapens?

  Nee, tijdens VEVA kom je niet in aanraking met wapens. In sommige vakrichtingen, zoals Grondoptreden en Beveiliging, is het wel belangrijk dat je goed en veilig leert omgaan met verschillende soorten wapens. Dit doe je dan aan de hand van ‘richtmiddelen’: geen echte wapens, maar hulpmiddelen die alleen qua grootte en gewicht op wapens lijken.

 • Kan het gebeuren dat ik tijdens VEVA op uitzending moet?

  Nee, als je VEVA doet hoef je niet op uitzending naar het buitenland. Je bent immers student en niet in dienst bij Defensie. Als je na VEVA gaat werken als militair bij Defensie kan het uiteraard wél gebeuren dat je gevraagd wordt om op missie naar het buitenland te gaan.

 • Ben ik tijdens VEVA voor een langere periode van huis?

  Tijdens je opleiding loop je stage bij Defensie en kan het voorkomen dat je op ‘bivak’ gaat. Je bent dan vaak meerdere dagen van huis en slaapt in een tentje in de buitenlucht. Bivak vindt altijd plaats in Nederland, nooit in het buitenland.

 • Loop ik tijdens VEVA het risico op lichamelijke overbelasting?

  Voordat je kunt beginnen met VEVA word je voor het Sport Medisch Advies (SMA) uitgebreid lichamelijk gekeurd. Zo weet je zeker dat je gezond en sportief genoeg bent voor de opleiding en is de kans op overbelasting klein.

HEB JE HIEROVER NOG EEN VRAAG?

Stel ze hier!