Opleiding Veiligheid & Vakmanschap Je moet het maar kunnen

De opleiding

De opleiding

Je bent 15 of 16 jaar, hebt (bijna) je VMBO-diploma gehaald en twijfelt nog wat je hierna wilt doen? Dan hebben wij de oplossing voor je: Veiligheid & Vakmanschap.

Deze MBO-opleiding van Defensie laat je kennismaken met de Marine, Landmacht en Luchtmacht en bereidt je voor op je eerste functie bij Defensie. Je kunt de opleiding volgen op drie niveaus: niveau 2 duurt 18-24 maanden en bereidt je voor op een functie als soldaat/matroos/marinier of korporaal. Niveau 3 duurt 30-36 maanden en bereidt je voor op de functie van onderofficier. Niveau 4 bereidt je voor op de functie van onderofficier en duurt 36-48 maanden.

Tijdens de opleiding krijg je je training op de plek waar je mogelijk komt te werken: op een kazerne of aan boord van een schip. Je bent praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en bent verzekerd van een uitdagende stage bij één van de krijgsmachtdelen. Op dit moment zijn er 22 ROC's waar je de opleiding kunt doen, dus vast ook eentje bij jou in de buurt!

Wil je later werken bij de Marechaussee, maar voldoe je nog niet aan de minimaal gestelde leeftijd om te kunnen solliciteren? Dan is het Brugjaar Marechaussee misschien iets voor jou? Het Brugjaar Marechaussee is een éénjarige MBO-opleiding op niveau 2 die je voorbereid op de opleiding van marechaussee-beveiliger. Check deze pagina voor meer informatie!

Heb je een vraag over VeVa?

Veelgestelde vragen

Vind een ROC bij jou in de buurt

Ontdek veva! Bezoek een infodag

Bekijk alle infodagen

Ontmoet de hoogste militair binnen Defensie!

Commandant der Strijdkrachten (CDS)

De Commandant der Strijdkrachten (CDS) is de hoogste militair binnen Defensie. En daarmee de belangrijkste militaire adviseur van de minister. Ontmoet hem op één van de ROC’s bij jou in de buurt!

Lees meer

Sport medisch advies versus Defensie keuring

Sport medisch advies versus Defensie keuring

Het sport medisch advies (SMA) krijg je aan het begin van de VeVa-opleiding. De aanstellingskeuring krijg je nadat je de opleiding hebt afgerond en voordat je een aanstelling krijgt bij Defensie.

Check of jij er klaar voor bent

In 10 stappen naar Defensie

1/10

 • Voorlichting

  Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC.

 • Intake

  Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

 • Sport Medisch Advies

  Een positief Sport Medisch Advies is vereist. Zo weten we dat je gezond en sportief aan je opleiding begint. Dit advies dien je zelf te verkrijgen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

 • Verklaring Omtrent Gedrag

  Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Het VOG-formulier kun je bij het ROC halen. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

 • Mijn.werkenbijdefensie.nl

  Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

 • Registratie door Defensie

  Door het opsturen van deze 2 formulieren en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

 • Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

  Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

 • OV-kaart

  Je ontvangt je persoonlijke NS-Businesscard om van en naar de plek waar je je Beroepspraktijkvorming volgt te reizen.

 • Opleiding volgen

  Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

 • Sollicitatie Defensie

  Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

De opleiding
Verstand hebben van ICT en militair worden?
Check of jij het in je hebt

VeVa Shares is dé plek waar je samen met (toekomstige) VeVa-leerlingen ervaringen kunt delen, vragen kunt stellen en inside information vindt over de stoerste mbo-opleiding van Nederland.

Word ook lid!