De VeVa opleidingJe moet het maar kunnen

Informatie over VeVa voor ouders en decanen

Informatie over VeVa voor ouders en decanen

Als opvoeder wilt u een mooie toekomst voor uw kind of leerling. De opleiding Veiligheid & Vakmanschap kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Brede opleiding
VeVa-leerlingen maken tijdens hun opleiding kennis met de Marine, de Landmacht en de Luchtmacht. Zo worden ze voorbereid op hun eventuele eerste functie bij Defensie. Tijdens de opleiding krijgen ze training op de plek waar zij mogelijk komen te werken, zoals op een kazerne of aan boord van een schip. Leerlingen zijn praktijkgericht bezig, doen veel aan sport en zijn verzekerd van een uitdagende stage bij één van de krijgsmachtdelen.

Diverse vakrichtingen
Na het algemene gedeelte van de opleiding specialiseert een leerling zich in één van de verschillende vakrichtingen. De één kiest een meer operationele vakrichting, de ander een ondersteunende richting in bijvoorbeeld de techniek of logistiek. Zo wordt de basis gelegd voor het uiteindelijke vakmanschap. Elke vakrichting leidt tot een volwaardig MBO-diploma dat ook buiten Defensie van waarde is.

In 10 stappen naar Defensie

1/10

 • Voorlichting

  Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

 • Intake

  Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

 • Sport Medisch Advies

  Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

 • Verklaring Omtrent Gedrag

  Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bj je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

 • Mijn.werkenbijdefensie.nl

  Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

 • Registratie door Defensie

  Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

 • Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

  Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

 • OV-kaart

  OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

 • Opleiding volgen

  Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

 • Sollicitatie Defensie

  Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Oudertest

Uw zoon of dochter is enthousiast over 'VeVa', maar u weet niet zo goed wat deze opleiding inhoudt? Of u kent Veiligheid & Vakmanschap al, maar twijfelt of deze opleiding bij uw kind past? Via de VeVa oudertest krijgt u snel antwoord op deze vragen. De test bestaat uit 15 vragen verdeeld over 3 onderdelen: vaardigheden, interesses en waarden. De test neemt ongeveer 5 minuten van uw tijd in beslag.

Start de test

Vraag 1/15

Download de folder

Alles over de mbo-vakopleiding VeVa nog eens rustig nalezen? Download hier de speciale folder.

Bekijk alle downloads

Bestel het gratis online lespakket

Voor decanen en docenten op het vmbo wordt een speciaal lespakket ontwikkeld. Daarmee ontdekken leerlingen op interactieve manier de mbo-vakopleiding VeVa. Bestel het nu en ontvang in januari het gloednieuwe lespakket.

Bestel het gratis lespakket

Heb je een vraag over VeVa?

Veelgestelde vragen

Vind een ROC bij jou in de buurt

Ontdek veva! Bezoek een infodag

Bekijk alle infodagen

VeVa Shares is dé plek waar je samen met (toekomstige) VeVa-leerlingen ervaringen kunt delen, vragen kunt stellen en inside information vindt over de stoerste MBO-opleiding van Nederland.

Word ook lid!