Veva Vaktest

Defensie is een hi-tech organisatie. Van wapensystemen tot supergevoelige sensoren; de krijgsmacht zit er vol mee. De mechatronicus is verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie. Dat is een behoorlijke uitdaging want al deze systemen worden wereldwijd ingezet. Van snikhete woestijnen tot ijskoude poolkappen en van ver beneden de zeespiegel tot hoog in de dampkring. Dat maakt mechatronicus bij defensie dus een baan met grote verantwoordelijkheden en heel veel uitdagingen.

  • Wat leer je?

    Bij VEVA Mechatronica leer je hoe je allerlei soorten materieel kunt onderhouden en repareren.Je leert o.a. tekening lezen, materialenkennis, elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek, en werktuigbouw.  Naast deze vakgerichte lessen krijg je uiteraard ook Nederlands, Engels, en sport. Een ander belangrijk onderdeel is veiligheid: je leert om jezelf te handhaven in een militair veilige omgeving en je leert de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair te kunnen functioneren; werken aan fysieke gesteldheid, materiaal onderhouden, een opdracht voorbereiden, een plaats beveiligen, optreden bij incidenten en evalueren. Op niveau 3 leer je bovendien het begeleiden, aansturen van een team en instructie geven. Sport neemt een belangrijke plaats in, immers als aankomend militair dien je fit te zijn voor je toekomstige taak.

  • Schoolweek en Praktijkweken

  • Toelatingseisen

  • Na de opleiding

Veva Mechatronica by Shirley

Afspelen

VeVa Mechatronica

Afspelen

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest