Techniekpremie € 2500 bruto per jaar
Techniekpremie € 2500 bruto per jaar

Opleidingsprofiel: Mechatronica

Met de vakrichting Mechatronica van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap kun je gaan werken bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht.

Brede opleiding
Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende technische startfunctie. Je leert hoe je allerlei soorten materieel kan onderhouden en repareren. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden en herstellen van wapens, de munitie van een Apache laden of laswerkzaamheden verrichten aan een pantservoertuig. Naast de normale vakken als Nederlands en Engels, krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van samenwerken met je medeleerlingen. 

Je kunt de opleiding volgen op twee niveaus: niveau 2 duurt 24 maanden en bereidt je voor op een functie als soldaat, matroos of korporaal, niveau 3 duurt 36 maanden en bereidt je voor op de functie van onderofficier. De toelatingseisen voor de opleiding is een afgerond vmbo-diploma.

Beroepsmogelijkheden
Met de vakrichting Mechatronica kun je binnen Defensie veel kanten op.

Kies je voor de Marine, dan kun je gaan werken bij de Technische Dienst die verantwoordelijk is voor de scheepstechniek aan boord.

Bij de Landmacht is de Technische Dienst verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van het materieel van de Landmacht. 
NB. VeVa Mechatronica Landmacht kan alleen gevolgd worden op niveau 3.

Bij de Luchtmacht kun je in de techniek bijvoorbeeld bij de wapentechniek aan de slag gaan.

Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een technische loopbaan in het bedrijfsleven.

Techniek premie
Voor deze opleidingsrichting geldt een techniekpremie van 2500 euro bruto per jaar, lees er hier meer over.

ROC’s en open dagen
Hieronder zie je de ROC’s die de vakrichting Mechatronica aanbieden. Wil je meer weten over de opleiding, bezoek dan een open dag van het ROC.

Wil je meer weten over werken bij Defensie? Bekijk dan de informatie op de sites van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht of Koninklijke Luchtmacht.

ROC's die Mechatronica aanbieden

Volg Veiligheid & Vakmanschap

Benieuwd wat anderen van de opleiding vinden? Maak contact via Twitter of YouTube!

Deel deze pagina